Новий ультразвуковий пристрій для діагностики рака молочної залози

Діагностика рака молочних залоз на ранній стадії гарантує майже 100% одужання. Коли пухлини виявляють на пізній стадії, цей показник знижується до 25%.

 Для покращення показників раннього виявлення пухлин дослідники Массачусетського технологічного інституту розробили пристрій на основі ультразвуку, який допоможе діагностувати пухлини на ранніх стадіях.

Особливо це стосується пацієнток, що входять до групи ризику розвитку інтервального рака молочної залози.

 Інтервальний рак – пухлини молочних залоз, які розвиваються між регулярними скринінговими обстеженнями, і складають 20-30% від всіх випадків раку грудей. При чому, у більшості випадків, форми рака більш агресивні, чим виявлені при рутинних обстеженнях.

Учасник дослідження говорить: «Наша розробка розрахована перш за все на запобігання розвитку інтервального раку. Завдяки більш регулярному обстеженню, ми плануємо збільшити рівень виявлення раку до 98%».

Розроблений прилад являє собою мініатюрний УЗД апарат. В його основі лежать ті самі технології, які використовуються у звичайних ультразвукових сканерах. Але нові досягнення у створенні п’єзоелементів дозволили створити мініатюрну копію УЗД датчика.

Пристрій являє собою гнучку смужку, яка просто розміщається у бюстгальтері, сканує тканини молочної залози під різними кутами і передає сигнал для візуалізації.Попередні дослідження показали, що візуалізація від пристрою мало чим відрізняється за якістю зображення, яку отримують за допомогою класичного УЗД сканера.

Один з учасників проєкту відмічає: «Ми змінили формфактор ультразвукового апарату (стандартні габаритні розміри технічного виробу), що дозволяє використовувати його в домашніх умовах. Прилад портативний, легкий у використанні, безпечний й забезпечує зручний моніторинг стану молочної залози в режимі реального часу».

Для того щоб прилад можна було носити, дослідники розробили гнучкий пластир, який структурою нагадує бджолині стільники. За допомогою магнітів, стрічка кріпиться до бюстгальтера, а відкриті стільники дозволяють контактувати поверхні датчика з шкірою.

Ультразвуковий пристрій може розташовуватися у 6 позиціях, що дає можливість отримувати зображення всієї молочної залози. Також сканер можна встановлювати самостійно під необхідним кутом.

Для того, щоб дивитись ультразвукові знімки, вчені зуміли з’єднати розроблений пристрій із стандартним УЗД апаратом. Зараз вчені розробляють мініатюрну версію ультразвукового сканера, розмір якого не перевищує смартфон.

Ультразвукову стрічку призначена для багаторазового використання. Вчені вважають, що його можуть використовувати люди з високим ризиком раку молочної залози, а також люди, які не можуть регулярно брати участь у скринінгових програмах.

Хірург-онколог університетської лікарні так прокоментував можливості нової розробки: «Рак молочної залози - найбільш розповсюдженеонкологічне захворювання серед жінок, він піддається лікуванню, коли діагностується на ранніх стадіях. А однією з перешкод раннього виявлення патології є шлях – від звертання до лікаря до поїздки в медичний центр. Цей пристрій має гарні перспективи, дозволяючи скоротити час надання необхідної медичної допомоги»